top of page

LOGO ERP ürünleri ile şirket ihtiyaçlarına göre yazılım uyarlama, geliştirme ve danışmanlık yapan En İyi Logo destek hizmeti sunan bir proje şirketidir.

e-Arşiv Fatura sorgulama nedir, nasıl yapılır?

Yazarın fotoğrafı: Ema Web MasterEma Web Master

Muhasebe işlemlerinin dijital ortama taşınması ile birlikte hayatımıza giren “e-Fatura” ve “e-Arşiv Fatura” kavramları birçok faydayı beraberinde getirdi. İşletme sahiplerinin muhasebe işlemleri için ayırdığı bütçenin azalmasını sağlayan dijital fatura uygulamaları; fatura maliyetlerini düşürmekle beraber daha az kağıt tüketimini destekleyerek doğaya da önemli bir katkıda bulundu.

Her yıl güncellenen koşullar kapsamında 2022 yılı için yapılan düzenlemede vergi mükelleflerine kesilen günlük fatura tutarının 2000 TL ve üzeri olması, vergi mükellefi olmayanlar için hazırlanan faturaların ise günlük 5000 TL ve üzeri olması durumunda e-Arşiv fatura kesilmesi şart haline getirildi. e-Arşiv Faturaların kontrolünün sağlanması için ise e arşiv fatura sorgulama uygulamaları başlatıldı.


Fatura sorgulama nedir?

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından uygulamaya konulan e-Fatura ve e-Arşiv fatura sistemlerinde hem işletme sahipleri hem de üçüncü tekil şahıslar kendilerine kesilen faturaları sorgulayabilir. Sorgulama işlemi efatura.gov.tr adresinden yapılır. İşletmeler hem kendi kesmiş oldukları faturaları hem de şirket adına kesilen faturaları bu sistem üzerinden kolayca görüntüleyebilir.


Geçmiş faturaları görüntüleme imkanı sayesinde arşiv oluşturmak kolaylaşır. Fatura numarası, ödenecek tutar ve diğer verilere ilişkin kontrollerin yapılması sağlanır. Böylece oluşabilecek hataların ve bu hataların neden olacağı maddi zararların önüne geçilmiş olur. Fatura sorgulama işleminde faturanın güncel durumuna ilişkin bilgilere ulaşılabilir. Böylece ilgili faturanın geçerli olup olmadığı bilgisi anlık olarak görüntülenebilir.


Geçersiz faturaların reddine ilişkin bilgiler fatura sorgulama sisteminde yer alır. Ayrıca, fatura üzerinde ilk imza sonrasında değişiklik yapılıp yapılmadığını da doğrulama işlemi sayesinde öğrenebilirsiniz. Sistemde ilgili bölüme gelip “doğrula” butonuna tıkladığınızda “mali mühür doğrulandı” ibaresi ile karşılaşırsanız fatura üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmadığını anlayabilirsiniz. Eğer mali mühür geçersizse, ilk imza sonrasında faturada değişiklik yapılmış anlamına gelir.


e-Fatura ve e-Arşiv Fatura sorgulama sayesinde faturalarınıza ilişkin ihtiyacınız olan hemen her bilgiye bulunduğunuz yerden kolayca ulaşabilirsiniz.


GİB e-Arşiv fatura sorgulama nasıl yapılıyor?


e-Fatura ve e-Arşiv Fatura sorgulama işlemi için öncelikle efatura.gov.tr adresine giriş yapmanız gerekir. Ardından vergi numarası, T.C. kimlik numarası veya fatura numarası ile sorgulama işlemine başlayabilirsiniz.


Zorunlu bilgiler sisteme giriş yaparken belirtilir. Zorunlu olmayan bilgileri girmemek sizin inisiyatifinizdedir. Sorgulama yaparken öncelikle faturayı düzenleyen kişi veya kuruma ait bilgileri doğru girdiğinizden emin olun. Bununla birlikte fatura numarasının da doğruluğunu kontrol etmeniz gerekir.



GİB e Arşiv Fatura sorgulama işleminde ücret bilgisi içeren birkaç hane bulunur. Genel tutar, toplam tutar ve ödenecek tutar olarak birbirinden ayrılan bu haneler arasından kontrol etmeniz gereken: “ödenecek tutar” hanesidir. Ardından sorgulama işlemini tamamlayabilmeniz için sistem bir güvenlik kodu girmenizi ister. Son olarak karışık harf ve rakamlardan oluşan bu kodu doğru bir şekilde girdiğinizde sorgulama işlemini başlatabilirsiniz. Sorgulama yaptığınızda sistemden alacağınız bildirimler sayesinde faturanın geçerliliğine ilişkin ihtiyaç duyduğunuz bilgilere kolayca ulaşabilirsiniz. E-faturalarınızı görüntülemek için bilgisayarınıza görüntüleyici bir program indirmeniz gerekebilir. E fatura görüntüleyici programında açacağınız faturalar için uzantının .xml olarak seçili olduğundan emin olmanız gerekir.


Fatura sorgulama ve görüntülemenin yanı sıra fatura doğrulama işlemlerinizi de bu sistemde gerçekleştirebilirsiniz. Sisteme giriş yapıp gerekli bilgileri doğru bir şekilde doldurduktan sonra dijital fatura işlemlerinizi nerede olursanız olun internet üzerinden hızlı bir şekilde yürütebilirsiniz. Faturalarınızı istediğiniz her yerde tek tıkla sorgulayabilir; muhasebe işlemlerinizi eskisinden çok daha pratik bir şekilde halledebilirsiniz. Böylece hem vakit anlamında hem de maddi anlamda tasarruf edebilir; işinizi daha profesyonel, sistematik ve hızlı bir şekilde ilerletebilirsiniz.

 

27 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page