top of page

LOGO ERP ürünleri ile şirket ihtiyaçlarına göre yazılım uyarlama, geliştirme ve danışmanlık yapan En İyi Logo destek hizmeti sunan bir proje şirketidir.

Logo e Faturada Karekod Nasıl Yapılır? e-Arşiv Faturada Karekod Nedir?

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan duyuru kapsamında 01 Eylül 2023 tarihi itibariyle tüm e-belgelerin görsel tasarımlarına karekod QRCODE olması zorunluluğu getirilmiştir.


e-Belge Nedir?


Gelir İdaresi Başkanlığı’nın dijital dönüşüm kapsamında hayata geçirdiği, fatura, irsaliye vb. matbu belgelerin elektronik haline e-belge adı verilmektedir. Tüm e-belgelerin standardı GİB tarafından belirlenmiştir. Mükellefler bu standartlara göre elektronik belgelerini hazırlamakta ve GİB’e göndermektedir. Kullanıcıların hazırladığı belgeler ya GİB Portal ya da özel entegratör aracılığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı’na gönderilmektedir.


Hangi e-Belgelerde Karekod zorunlu?

  • e-Fatura

  • e-Arşiv Fatura

  • e-İrsaliye

  • e-Serbest Meslek Makbuzu

  • e-Müstahsili Makbuzu

  • e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi

  • e-Döviz ve Kıymetli Maden Alım Satım Belgesi

  • e-Adisyon


e-Belgelerde Karekod Kullanımı


Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), 17 Şubat 2023 tarihinde yayımladığı “Karekod Standardı Kılavuzu” ile e-belgeye yenilik getirmiştir. Kılavuza göre, e-irsaliye, e-serbest meslek makbuzu (e-SMM), e-müstahsil makbuzu, e-döviz ve kıymetli maden alım satım belgesi ve e-adisyon gibi elektronik ortamda düzenlenen belgelerde karekod bulunması zorunlu hale gelmiştir.


Bu yeni düzenlemeyle birlikte Gelir İdaresi Başkanlığı’nın amacı dijital ortamda hazırlanan e-belgelerin elektronik ortamda sorgulanması, görüntülenmesi ve doğrulanmasını karekod aracılığı ile kolay bir şekilde sağlamaktır. Karekod veya Barkod’un içeriği ve formatı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenecek ve yine GİB tarafından belirlenen tarihten itibaren uygulamaya geçilecektir.


e-Belgelerde Karekod Zorunluluğu Ne Zaman Başlayacak?


Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımlamış olduğu Karekod Standardı Kılavuz’unda mükelleflerin hangi tarihten itibaren e-belgelerde karekod bulundurması gerektiği de açıklanmıştır. Kılavuza göre, 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren düzenlenen e-fatura, e-arşiv, e-irsaliye, e-SMM gibi tüm elektronik belgelerde karekod veya barkod zorunlu olarak bulunacaktır.


Özel entegratörler veya bilgi işlem sistemleri entegrasyonu kullanan mükelleflerin 1 Eylül 2023 tarihine kadar sistemlerinde gerekli olan tüm düzenleme ve geliştirmeleri yapması gerekmektedir.


Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Karekod Standardı Kılavuzuna ulaşıp daha detaylı bilgi için ebelge.gib.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.


e-Ticaret Yapanlar için e-İrsaliyede Karekod Zorunluluğu


e-Arşiv Fatura sistemine dahil olan ve internet üzerinden mal veya hizmet satışı yapan mükelleflerin satışlarıyla ilgili e-arşiv faturalarını elektronik ortamda iletme zorunluluğu vardır. Bu satışlarda sevk irsaliyesi ya da e-irsaliyenin bir örneğinin sevk irsaliyesi yerine geçen e-arşiv faturanın kâğıt çıktısının sevki yapılan malın yanında bulunması gerekmektedir.


Gelir İdaresi Başkanlığı’nın e-irsaliye sisteminin karekod standardı kullanımı hakkında yayımladığı duyuru kapsamında, e-ticaret yapanların, satışı gerçekleşen malın yanında zorunlu olarak bulunması gereken e-irsaliye örneği yerine “e-irsaliye karekodu” ibaresini içeren karekodun çıktısını veya etiketini kullanabilme imkânı vardır. Bu yöntemi kullanırken dikkat edilmesi gereken konu ise, ambalaj ya da paketin üzerinde yer alması gereken karekod çıktısının veya etiketinin tam, eksiksiz ve okunabilir olması gerekmektedir.


Karekod içeriğine ilişkin daha detaylı bilgiler ise Karekod Standardı Kılavuzunun “e-İrsaliye belgesinde karekod bilgileri” bölümünde verilmiştir.


e-Fatura Karekod Zorunluluğu


e-Fatura Karekod Zorunluluğu için Karekodda Bulunması Gereken Bilgiler



Kağıt faturayla aynı özelliklere sahip olan e-Fatura, dijital dönüşüm kapsamındaki en eski belge türlerinden biridir. Alıcıyla satıcı arasında güven ilişkisi sağlayan e-Fatura, zaman tasarrufu açısından da önemli yere sahip. Yeni düzenleme ile birlikte e-Faturalarda da karekod bulunması gerekmektedir. e-Fatura karekod sorgulama yapılırken önemli bazı bilgileri karekodda bulabilmek de önemli. e-Faturaların karekodlarında yer alması gereken bilgiler şunladır:


Gönderen Vergi Kimlik Numarası

Gönderen T.C. Kimlik Numarası

Alıcı Vergi Kimlik Numarası

Alıcı T.C. Kimlik Numarası

Senaryo

Fatura Tipi

Fatura Tarihi

Fatura Numarası

Evrensel Tekil Tanımlama Numarası (ETTN)

Belge Para Birimi

Mal Hizmet Tutarı

Mal Hizmet KDV Matrahı

Hesaplanan KDV Tutarı

Vergiler Dahil Toplam Tutar

Ödenecek Tutar


Karekod Standardı Kılavuzu içerisinde e-belge karekod kullanımı ile ilgili diğer belgelerin bilgileri de bulunmaktadır. Aynı zamanda tüm bilgilerle ilgili UBL alan adları, karekod alan adları ve açıklamalar da yer alıyor. Bu bilgiler için hemen Karekod Standardı Kılavuzunu inceleyebilirsiniz.


Logo e-Belgelerde Karekod Uygulaması


Zorunluluk kapsamında eLogo Özel Entegratörlük Portalında (efatura.elogo.com.tr) yer alan hazır tasarımlara karekod alanı ilgili tarih öncesinde eklenecek olup, karekod bilgisinin tasarımlarda güzükmesi için "Tasarım Araçlarında" yüklü olan tasarımlara 'Değiştir/Kaydet' işlemi yapılması yeterli olacaktır.


Karekod ekleme işleminin nasıl yapılacağını anlatacağımız 16 Ağustos 2023 tarihli online eğitime kayıt için tıklayınız. Karekod içeren örnek görsel tasarımları indirmek için tıklayınız. Görsel tasarımlarınıza eklenmesi gereken Karekod kodunu içeren XSLT dosyasına ulaşmak için tıklayınız. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan duyuruya ulaşmak için tıklayınız. eLogo Özel Entegratörlük Portalında (efatura.elogo.com.tr) gerekli çalışmalar tamamlandıkça tarafınıza ayrıca bilgi paylaşılacaktır.

692 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page